Kód produktu : 238417

Barny's ACTIVenzym cps 1x120 ks

Doplněk stravy ACTIVenzym je 100% rostlinného původu

Skladem - dodání do 48 hodin

932 Kč
Doporučená cena: 1 025 Kč
Strážny pes

Popis

Doplněk stravy ACTIVenzym je 100% rostlinného původu. Obsahuje komplex enzymů nové generace, výhradně směs enzymů rostlinného původu (pancreatin, papain, bromelain, proteázu, peptidázu) a důležitý flavonoid – rutin.

Informace od dodavatele

Barny's® ACTIVenzym je rostlinný doplněk stravy obsahující komplex enzymů nové generace. Obsahuje výhradně směs enzymů rostlinného původu (pancreatin, papain, bromelain, proteázu, peptidázu), která je obohacena o důležitý flavonoid – rutin.
Enzymy jsou složité látky bílkovinné povahy, které v těle plní důležitou funkci biokatalyzátorů – umožňují a regulují všechny procesy, bez kterých by v organismu biochemické reakce nemohly probíhat.
V současnosti je známo více než 6500 enzymů. V medicíně se substituce zvířecími enzymy využívá již několik desetiletí. V poslední době vzrostl zájem o vědecké studium rostlinných enzymů vyplývajících z jejich biochemických vlastností. Mezi nejvíce prostudované a v posledních letech preferované rostlinné enzymy řadíme bromelain a papain.
Bromelain je rostlinný enzym získávaný z exotické, tropické rostliny ananasu pěstovaného (Ananas comosus), který se vyznačuje několika aktivitami v mnoha oblastech medicíny. Pro svou účinnost, vysokou dostupnost a relativní jednoduchost získávání je předmětem nevyčerpatelného zájmu vědců. Chemicky je znám již od roku 1876, je klasifikován jako proteolytický - štěpící - enzym. V závislosti na části, ze které byl enzym izolován, se rozlišují dva typy enzymů – stonkový a plodový bromelain. Tyto dva typy enzymů se liší svou biologickou aktivitou, strukturou a fyzikálně-chemickými vlastnostmi. V potravinářském, medicínském a farmaceutickém průmyslu se prakticky používá, jen „stonkový“. Získání bromelainu z této části ananasu je mnohem výhodnější, protože koncentrace enzymů ve stoncích ananasu je vyšší než v plodové části.
Bromelain se podílí na štěpení bílkovin na peptidy a aminokyseliny a právě z tohoto důvodu se přidává do doplňků stravy podporujících trávicí procesy. Bromelain svojí aktivitou také zlepšuje absorpci a účinnost jiných látek v těle.
Papain je rostlinný enzym, který se získává z latexu rostliny papáje melounové (jinak i papája obyčejná, Carica papaya). Papain se získává naříznutím slupky nezralé papáje a následným sběrem a sušením latexové šťávy, která vytéká z řezu. Čím je ovoce zelenější, tím aktivnější je papain. Zelená papája se například v jihovýchodní Asii kvůli vysokému zdroji papainu používá jako salátová zelenina. Papain je proteolytický enzym, který hraje roli v mnoha důležitých biochemických procesech v organismu. Hydrolyticky štěpí peptidy a bílkoviny na jednodušší látky. Díky této vlastnosti je také vyhledávaným výživový doplňkem u lidí s trávicími problémy.
Bílkoviny jsou složité makromolekuly, bez kterých by organismus nedokázal existovat. Je všeobecně známo, že tyto látky umí organismus zužitkovat pouze v tom případě, pokud je má k dispozici v „jednoduché - rozložené“ formě. Trávení bílkovin nebo proteolýza začíná v žaludku, i když většina trávení bílkovin se uskutečňuje v tenkém střevě. Konečným produktem trávení proteinů jsou aminokyseliny, které se snadno vstřebávají v tenkém střevě a transportují krví do cílových orgánů. Degradaci bílkovin a peptidů v trávicím systému a ve tkáních provádějí hydrolyticky účinné peptidázy. Tímto pojmem se uvedené enzymy nazývají v oficiální nomenklatuře. V praxi se však proteolyticky působící enzymy většinou označují jako proteinázy (novější název) nebo proteázy (starší název). Proteázy katalyzují hydrolýzu peptidové vazby. Proteolytické enzymy se podle místa jejich účinku dělí na dvě skupiny: endopeptidázy (proteázy) a exopeptidázy. Proteázy (endopeptidázy) se vyskytují především v žaludeční a pankreatické šťávě. Hydrolyticky štěpí proteiny a polypeptidy na menší složky. Exopeptidázy katalyzují odštěpování pouze koncových aminokyselin z polypeptidového řetězce.
Pancreatin – je komplex enzymů rostlinného původu (amyláza, lipáza a proteáza), který svojí aktivitou odpovídá pankreatinu živočišného původu (rozkládá škroby na cukry, tuky na glycerol a mastné kyseliny, bílkoviny na peptidy a aminokyseliny). Pancreatin se podílí běžným způsobem na trávení, čímž jsou živiny z potravy správně využívány, a tím se organismus udržuje v přirozeně optimální kondici.
Rutin je silný flavonoid rostlinného původu a fytonutrient, který je přítomen ve většině ovoce a zeleniny. Flavonoidy jsou produkty sekundárního metabolismu v rostlinách. Řadíme je k antioxidantům a současná vědecká komunita je uznala za jedinečnou třídu terapeutických molekul, díky jejich různorodým vlastnostem. Tyto sloučeniny mohou interagovat s volnými radikály. Volné radikály jsou chemické látky v těle, které dokážou poškozovat DNA. Dojde-li v organismu k přetížení volnými radikály, dochází k tvz. oxidačnímu stresu. Rutin je také znám jako „vitamín P“ a je tvořen molekulou kvercetinu navázanou na disacharid - rutinózu. Obsažený rutin se získává z květních poupat stromu - sofora japonská (Sophora japonica).
Co je aktivita enzymů?
Obsah enzymů se uvádí v jednotkách aktivity. Účinnost enzymů se neměří stejným způsobem jako u jiných výživových doplňků. Enzymy se neměří podle hmotnosti, takže počet miligramů produktu nepopisuje skutečnou sílu. Enzymy s nízkou účinností mohou vážit stejně jako ty s vysokou účinností a objemová činidla mohou zvýšit hmotnost, nikoli účinnost enzymového doplňku. Určujícím faktorem potence enzymového produktu je jeho „aktivita“ – účinek, který má na bílkoviny, tuky a sacharidy. „Jednotky aktivity“ jsou nejběžněji používané měření k určení účinnosti, protože identifikují, jak aktivní je enzym. Enzymová aktivita se určuje různými testy (testovacími metodami), které se provádějí za specifických podmínek.
Obsah složek v 1 kapsli (0,56 g): škrob; vegeteriánská kapsle (objemové činidlo – hydroxypropylmethylcelulóza); rutin 100% [extrakt z květních poupat sofory japonské (Sophora japonica)] 50 mg; amyláza 16,81 mg; proteázy 16,45 mg; lipáza 2,67 mg; peptidáza 2,18 mg; středně řetězcové triglyceridy; bromelain [stonek ananasu pěstovaného (Ananas comosus)] 0,68 mg; papain [latexová šťáva plodu papáje melounové (Carica papaya)] 0,64 mg.