KLOUBY - ZAČNĚTE SE O NĚ STARAT VČAS!

Kĺby - začnite sa o ne starať včas! - klby

KLOUBY - ZAČNĚTE SE O NĚ STARAT VČAS!

Věk, životní styl a klouby

Jakkoli se to může zdát podivné, proces stárnutí začíná už na konci dospívání. Pro většinu lidí je věk mezi dvacítkou a čtyřicítkou období vrcholné fyzické zdatnosti. Vývoj je ukončen ak závažnějším specifickým poruchám dochází velmi zřídka. Zdraví je však velmi úzce spjato s životním stylem – pravidelné cvičení, vyvážená strava, nekouření a velmi mírná konzumace alkoholu napomáhá předcházet závažným problémům.

Po čtyřicítce

V období kolem 40 roku se zdá být stáří ještě daleko, ačkoli čtyřicáté narozeniny jsou často očekávají s určitými obavami. V tomto období středního věku se může začít ozývat, i když ještě mírně, opotřebení velkých a výrazně zatěžovaných kloubů, jako jsou klouby kyčelní, kolenní nebo také obratle. Období čtyřicátého roku je považováno za ideální začít se aktivně o klouby starat. Během stárnutí totiž dochází u zdravého člověka k přirozenému opotřebování chrupavek, u člověka v zátěži pak ke zvýšenému opotřebení a postupně ke ztrátě chrupavky. Tento stav, kdy bývá postižen i celý kloub, se nazývá artróza. Postihuje až 15% populace čtyřicátníků as věkem postupně roste, u šedesátníků je to až 50%!

Kloubní chrupavka patří mezi nejrychleji stárnoucí tkáně. Je tvořena chondrocyty, kolagenem, proteoglykany a vodou. Všechny tyto komponenty jsou klíčové pro správnou funkci chrupavky. Renomované společnosti a jejich vývojové týmy při vývoji doplňků stravy vycházejí z metabolických pochodů organismu a jeho fyziologických funkcí. Jedině tak lze přinést na trh produkt, který bude vhodným podpůrným prostředkem aktivního životního stylu v každém věku.

Podle čeho vybírat podpůrné doplňky stravy?

Někdy však může být velmi obtížné vybrat si z široké nabídky ten pravý produkt, na který se můžete spolehnout. Jednou z rad je upřednostnit takové produkty, které obsahují látky tělu vlastní, které jsou snáze vstřebatelné a co nejvíce využitelné. Látky tělu vlastní a zároveň podstatné pro správnou funkci chrupavky, jsou glukosamin, chondroitin a kolagen. Jejich mechanismus účinku jednoznačně napovídá, jak přínosné je doplňovat tyto látky do organismu současně a podpořit tak jejich synergické působení. Všechny tyto nepostradatelné složky, a to ve velmi dobře vstřebatelné formě glukosamin sulfátu, chondroitin sulfátu a kolagenu II. typu jsou obsaženy v podpůrných doplňcích stravy.

Do kloubních přípravků je často přidáván MSM. Je to organická látka, která velmi ochotně uvolňuje síru a předává ji k syntéze tolik potřebného kolagenu. Doplňkovou činností přispívá k tvorbě kolagenu a ke správné funkci chrupavky a kostí také vitamín C.